BLOG

Van afstuderen naar alumni-ambassadeurs


Gefeliciteerd, de student heeft de laatste fase van de Student Life Cycle bereikt en zijn of haar diploma behaald. Maar betekent dit het einde van de betrokkenheid met de onderwijsinstelling? Zeker niet. De relatie met de student evolueert nu naar een nieuwe fase: die van de alumni. Het onderhouden van contact met oud-studenten is voor zowel alumni als onderwijsinstelling van onschatbare waarde.


Zo kunnen alumni profiteren van een breed netwerk met gelijkgestemde professionals die dezelfde academische achtergrond delen. Hierdoor kunnen oud-studenten elkaar ondersteunen in hun professionele loopbaan: van samenwerking tot nieuwe carrièremogelijkheden. Ook hebben alumni de mogelijkheid om gebruik te maken van workshop, seminars, cursussen en onderzoeksfaciliteiten via de onderwijsinstelling. Voor de oud-student is het daardoor heel waardevol om in contact te blijven met de onderwijsinstelling.

En voor de onderwijsinstelling is dat andersom net zo. Alumni zijn niet alleen afgestudeerde studenten, ze zijn ook ambassadeurs van de onderwijsinstelling. Hun succesverhalen, ervaringen en professionele prestaties weerspiegelen de kwaliteit van het onderwijs. Door een sterke band met de alumni te behouden blijft de onderwijsinstelling in contact met professionals die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de instelling en huidige studenten.

Gegevens veilig waarborgen


Toch zijn onderwijsinstellingen vanwege de AVG verplicht om de studenten na verloop van tijd uit het SIS-systeem te halen. Alumni zijn immers geen studenten meer en de relatie met de onderwijsinstelling verandert.  Om in contact te blijven met alumni helpt Dynamics met de gegevensbeheer van de oud-studenten. Vlak voordat studenten afstuderen vraagt het geautomatiseerde systeem toestemming aan de student om ook na de studie met hem of haar te blijven communiceren. Dynamics zorgt ervoor dat de gegevens van alumni op een veilige manier geborgd worden.

Geen lange Excel bestanden met meerdere versies meer of verschillende mailinglijsten: met Dynamics heb je alle gegevens van alle alumni centraal en veilig opgeslagen. Door de alumni-gegevens centraal op te slaan wordt het makkelijker om als opleiding onderling samen te werken en kennis te delen. Hierdoor profiteren alle verschillende opleidingen binnen de onderwijsinstelling van het netwerk van de oud-student. Andersom heeft het voordelen voor de alumni en het werkveld.

Waardevolle bron van informatie


Alumni zijn bijvoorbeeld waardevolle partners als het gaat om stages, bedrijfssamenwerkingen en het aanbieden van kansen voor huidige studenten. Zowel binnen de opleiding en het vakgebied de student is afgestudeerd, als breder. Zo kan een oud-student bouwkunde werknemer worden bij een architectenbureau waar ze niet alleen stageplaatsen hebben voor bouwkunde studenten, maar ook voor studenten interieurdesign.

Een totaal andere opleiding, maar daardoor niet minder waardevol. Juist daar ligt de kracht van Dynamics: het op de juiste manier vastleggen van gegevens zodat deze overkoepelend binnen de onderwijsinstelling gebruikt kunnen worden.

Van elkaar leren


Naast gegevensbeheer is een andere kracht van Dynamics, net zoals in de andere fasen van de Student Life Cycle, het automatiseren van processen. Door Dynamics te integreren kunnen alumni gemakkelijk toegang krijgen tot lezingen, workshops, mentorprogramma’s etc. Ook helpt Dynamics bij het plannen en beheren van evenementen zoals reünies. Denk hierbij aan het versturen van mailingcampagnes tot uitnodigingen om mee te denken of voor reünies. Hiermee faciliteren onderwijsinstellingen een leven lang leren. 

Trotse ambassadeur


Naast een leven lang leren voor de alumni zelf, leren onderwijsinstellingen zelf ook van de oud-studenten. Zo kunnen oud studenten worden ingezet tijdens open dagen of als gastdocent en adviseur voor toekomstige studenten. Oftewel: door Dynamics te benutten in de laatste fase van de Student Life Cycle kan de onderwijsinstelling een duurzaam netwerk van betrokken alumni opbouwen. Wat niet alleen gunstig is voor de alumni zelf, maar ook voor de voortdurende groei en ontwikkeling van de onderwijsinstelling. Blijf betrokken, inspireer en laat de alumni trotse ambassadeur zijn van de onderwijsinstelling.  

Een leven lang leren


En daar is het nog niet afgelopen, maar begint de Student Life Cycle weer opnieuw. Het leven lang leren principe zorgt er namelijk voor dat de alumnus weer potentiële studiekiezer wordt. Als onderwijsinstelling kun je alumni benaderen voor zowel bekostigd als niet bekostigd onderwijs: van nieuwe opleidingen, tot trainingen en cursussen of lezingen. De integratie van Dynamics 365 zorgt ervoor dat je gedurende de hele Student Life Cycle precies aanbiedt wat de (potentiële) student of alumni nodig heeft. 

Meer weten?


Heeft deze blog je aan het denken gezet over de impact van alumni-ambassadeurs? Dan ben je bij ons aan het goede adres om de mogelijkheden te verkennen. Neem contact op of lees nog even rustig verder hoe je als opleider aanwezig kunt zijn in de gehele Student Life Cycle