BLOG

Naadloze planning en roostering:

een game-changer voor onderwijsinstellingen


Een onderwijsinstelling runnen zonder te investeren in planning en roostering, dat bestaat niet. Of het nu gaat om het organiseren van cursusdagen, het inplannen van docenten of het inroosteren van examens: zonder precisie, efficiëntie en flexibiliteit ben je nergens. Hoewel niet elke onderwijsinstelling in een even complexe situatie zit, denk ik dat je in alle situaties profiteert van het werken met goede software. En als dé technerd van BEND, kan ik het weten. In deze blog vertel ik je graag hoe je als onderwijsinstelling je roostering en planning nog efficiënter kunt regelen.

Een ingewikkelde puzzel


Als ik het met klanten over plannen en roosteren heb, komt elke keer min of meer hetzelfde beeld naar voren: dat het een behoorlijk complexe puzzel is om alles goed op elkaar te laten aansluiten. Daarin zie je ruw genomen twee verschillende situaties. Aan de ene kant is er de onderwijsinstelling die met veel externe factoren te maken heeft, zoals het inplannen van externe docenten of het boeken van externe locaties.

Voor deze partijen was de planningspuzzel altijd al een ingewikkelde. Maar ook voor onderwijsinstellingen die gebruik kunnen maken van hun “eigen” docenten en zalen wordt het steeds ingewikkelder: op welke kostenplaats kan de docent zijn tijd boeken, en is die drukbezette zaal wel beschikbaar? Bovendien wordt het in alle situaties in toenemende mate belangrijk om alle gegevens rondom inschrijvingen en deelnames goed vast te leggen, als het even kan natuurlijk digitaal.

Een andere complicerende factor is het feit dat je als onderwijsinstelling vaak behoorlijk ver vooruit moet en wilt plannen, vaak een half jaar of zelfs een jaar. Niemand kan de toekomst voorspellen, dus krijg je toch vaak te maken met last minute wijzigingen: omdat er te weinig deelnemers zijn, omdat de docent ziek is of de geboekte zaal tóch niet beschikbaar was.

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij BEND?

Schrijf je in voor onze gratis online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het nieuws rondom CRM, Microsoft updates en Bend!

Aanmelden nieuwsbrief

Efficiënter werken met Course Management


Er zijn veel onderwijsinstellingen die bijvoorbeeld met Microsoft Excel werken voor het plannen en roosteren. En hoewel dat op zich prima werkt, denk ik dat er betere oplossingen zijn. Onze crm-oplossing Course Management biedt bijvoorbeeld een aantal grote voordelen op dit vlak.

01

Alles in een centraal systeem


Ten eerste worden alle relevante gegevens rondom je planning en roostering vastgelegd in een centraal systeem. Er wordt dus niet meer gewerkt met verschillende Excel-bestanden, waardoor fouten en onduidelijkheden voorkomen worden. Bovendien voldoe je met Course Management ook aan de privacywetgeving.

02

Inzicht en vastleggen


Daarnaast is Course Management echt een spin in het web. Het is mogelijk om praktisch alle zaken die bij het plannen van een cursus of opleiding komen kijken, aan te sturen of vast te leggen. De contactgegevens van betrokken docenten zijn beschikbaar, en als het om interne docenten gaat, heb je ook makkelijk inzicht in hun agenda’s.

03

Verwerken van inschrijvingen


Het verwerken van inschrijvingen gaat ook erg eenvoudig in Course Management. Bovendien kun je dit grotendeels automatiseren als je een koppeling maakt met je website: deelnemers schrijven zich daar in, en de gegevens staan direct in je systeem. 

04

Aanwezigheidsregistratie


Ook de aanwezigheidsregistratie wordt makkelijk: geen uitgeprinte lijstjes meer, maar een inlog voor de docent die makkelijk een vinkje zet bij de aanwezige cursisten. Een kind kan de was doen.

05

Herhaling


Een andere manier waarop Course Management het proces rondom planning en roostering vergemakkelijkt, is dat je heel eenvoudig aan kunt geven dat je een bepaalde training of cursus meerdere keren per jaar wilt geven. Jij hoeft alleen de start- en einddatum door te geven, en Course Management doet de rest. 

06

Financieel gemak


Tot slot speelt het financiële aspect ook een rol. Daar helpt Course Management bijvoorbeeld bij door de juiste gegevens via een koppeling door te sturen naar je boekhoudprogramma. Ook het verwerken van prijsafspraken en kortingen doe je rechtstreeks in de software, net als de afhandeling met externe locaties en docenten.