Licenties Dynamics 365

Microsoft Dynamics 365 staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Veel gebruikers vinden het prettig werken met de CRM-software van Microsoft. De licentieregelingen en -vormen zijn daarentegen behoorlijk ingewikkeld. En net als een licentieregeling een beetje ontrafeld is, volgt er een update met nieuwe licentievoorwaarden. We verschaffen graag wat duidelijkheid.

Verschillende licenties

Zo heb je op dit moment het Customer Engagement Plan, Unified Operations Plan en het Dynamics 365 Plan. Daarnaast bestaan er licenties voor Dynamics 365 for Sales en Dynamics 365 AI for Sales. Ook Dynamics for Marketing is weer een losstaande app met bijbehorende licentie.

Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, kunnen de licentievormen op hun beurt weer gecombineerd worden met gebruikerslicenties, waarmee je onderscheid kunt maken op het gebied van autorisaties en het inzien en wijzigen van gegevens.

En dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende licentieprogramma’s die Microsoft hanteert voor overheids-, onderwijs- en non-profit-instellingen.

Voor wie precies wil weten hoe het zitten zijn er 2 opties. Je kunt de documentatie en informatie van Microsoft zelf bekijken. Of je maakt gebruik van onze kennis en ervaring, zodat je een goed onderbouwd advies krijgt over de aanschaf van de juiste licentie en de bijbehorende licentieprijs.

Ik wil advies over de ideale licentie

Dynamics 365 vervangt CRM, NAV en AX

Eerder bood Microsoft de businessapplicaties Dynamics AX, CRM en NAV aan als losse apps. Die konden onderling geïntegreerd worden, maar dat was maatwerk. Dit is verleden tijd met Microsoft Dynamics 365. Dit is namelijk een totaaloplossing die in de cloud draait. Je kunt modules aan- en uitzetten, afhankelijk van wat je wilt doen en wanneer je het wilt doen.

Microsoft Dynamics 365 bestaat uit de volgende modules:

 • Sales
 • Marketing
 • Project Service Automation
 • Operations
 • Field Service
 • Customer Service
 • Finance

Versimpelde licenties en versies

Gelukkig heeft Microsoft ook de licentie- en versiestructuur vereenvoudigd. Dynamics 365 is beschikbaar in 2 versies: Business en Enterprise.

Microsoft Dynamics 365 Business

De Business-editie is geschikt voor mkb-bedrijven tot 250 medewerkers. Deze versie bestaat uit de modules Sales, Marketing en Finance.

Microsoft Dynamics 365 Enterprise

Dit is een uitgebreidere editie van Microsoft Dynamics 365, geschikt voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Deze variant heeft dezelfde modules als de Business-editie, aangevuld met:

 • Operations. Dit was Dynamics AX, met onder andere omni-channel-logistiek en productiefunctionaliteit.
 • Project Service
 • Customer Service
 • Field Service

Licentiemodel

Met Dynamics 365 is het licentiemodel ook gewijzigd. Het is eenvoudiger en goedkoper geworden om meerdere apps naast elkaar te gebruiken. Ook is er een nieuwe rol geïntroduceerd, die het mogelijk maakt om medewerkers alleen leesrechten en beperkte schrijfrechten te geven.
De beste licentie voor jouw uitdagingen
Welke licentie jij het beste kunt gebruiken voor je onderneming, is afhankelijk van je wensen en eisen. Als je niet meer dan 250 medewerkers toegang wilt geven tot het systeem en vooral de CRM- en Sales-functionaliteit wilt gebruiken, dan is de Business-editie voldoende. Heb je meer licenties nodig of wil je gebruikmaken van de extra apps die Enterprise biedt, dan ligt de keuze ook voor de hand.

We vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden en prijzen van Microsoft Dynamics 365 en geven je met plezier een advies op maat voor jouw bedrijf.

Ik wil advies over de ideale licentie